МӘМЛҮК СҰЛТАНДЫҒЫНЫҢ ИТАЛЬЯН МЕМЛЕКЕТТЕРІМЕН БАЙЛАНЫСТАРЫ (ИТАЛЬЯН ДЕРЕКТЕРІ БОЙЫНША) (Journal of history-rus, 2024)
Орта ғасырларда Мәмлүк сұлтандығы Шығыстағы ең негізгі ортағасырлық мұсылман мемлекеттерінің бірі болды. Мәмлүк сұлтандығы құрылуынан бастап, сыртқы елдермен әр түрлі салада байланысқа түсе бастады. Өзінің өмір сүрген кезеңінде бұл мемлекет еуропалық мемлекеттер, оны ішінде итальян мемлекеттерімен байланыстар орнатты. ХІІІ-XVI ғасырлар аралығында итальян республикаларымен орнатылған байланыстар сол заманда Еуропадағы халықаралық қатынастар жүйесінің бір тармағына айналды. Ғылыми мақалада, итальян материалдары бойынша Мәмлүк сұлтандығы мен итальян мемлекеттерінің арасындағы саяси байланыстар тарихы қарастырылады. Итальян республикалары мен Мәмлүк сұлтандығы арасындағы сауда қатынастарының негізінде дамыған өзара елшілік байланыстарға ғылыми талдау жасалады. Итальяндар мен мәмлүктердің елшілік және саяси байланыстарына ортағасырлық дипломатияның бір бағыты ретінде баға беріледі. Елшілік байланыстар мен халықаралық қатынастардағы өзара ықпалдас болған Венеция, Флоренция және Арагон республикаларының Мәмлүк сұлтандығымен орнаған байланыстарының тарихы итальян материалдары негізінде көрсетіледі. Сонымен қатар мәмлүктердің итальяндарға қатысты саяси ұстанымдары мен сыртқы байланыстардың негізгі бағыттары қарастырылады.