ТЫҢ ИГЕРУ ЖЫЛДАРЫ ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ ХАЛЫҚТАРДЫҢ ТАРИХЫ: ПРОЦЕСІ МЕН САЛДАРЫ (Journal of history-rus, 2024)
Мақалада ХХ ғacырдағы Қазақстан тарихындағы осындай айтулы реформаның бірі – Тың және тыңaйғaн жерлерді игеру жылдарындағы халықтардың Қазақстанға қоныс аударған халықтардың әл-ахуалы жайлы баяндалады. Тың және тыңайған жерлерді игеру жылдары Қазақстанға одақтас республикалардан түрлі сала қызметкерлерінен бастап басшылық қызмет атқаратын жетекші кадрларға дейін келді. Сондай-ақ, көші-қон үдерісі кезінде одақтас республикалардан өзге елдерден келушілер де құрады. Бұл көші-қон үдерісі территориялық тұрғыдан да, этникалық тұрғыдан да ауқымы кең болды. Қазақстанға Ресей, Украина, Белоруссия өзге де одақтас республика халықтары көшіп келді. Тың игеру хронологиясын қамтитын кезеңде халықтар қозғалысы сыртқы бағытқа да бағытталды. Мақалада Тың игеру жылдары басталған кезден бастап бүгінгі таңға дейінгі зерттеушілердің монографиялары, мақалалары және статистикалық жинақтар қолданылды. Сонымен қатар, тарихи-салыстырмалы әдісті қолдана отырып, аталмыш кезеңдегі халықтардың көші-қон үдерісі статистикалық деректермен салыстырыла қарастырылды.Кілт сөздер: Қазақстан, демография; диаспора; көші-қон; Тың және тыңайған жерлерді игеру; статистика; халық санағы.