Леонид Брежневтің денсаулығы мемлекеттік механизмнің элементі ретінде (Journal of history-rus, 2024)
Мақалада КОКП ОК Бас хатшысы мен КСРО Жоғарғы Кеңесі Президиумының төрағасы Л.И. Брежневтің КСРО Мемлекеттік механизмінің жұмыс істеуінің маңызды элементі ретіндегі денсаулығының рөлі талданады. Дереккөздердің кең ауқымына, ең алдымен Брежневтің жұмыс және күнделік жазбаларына, Брежневтің қабылдау бөлмесінің хатшыларының жазбаларына, саяси серіктестердің, дәрігерлердің, туыстары мен жақындарының естеліктеріне сүйене отырып, авторлар Брежневтің денсаулық жағдайын динамикада қалпына келтіріп, көшбасшының жұмысындағы айтарлықтай ауытқуларды анықтады. Брежнев билікке аурулар мен зиянды әдеттердің ауыртпалығымен келгеніне қарамастан, ол Кеңес Одағының басында болған алғашқы онжылдықта көп әрі белсенді жұмыс істеді. Бұл тұжырым тарихнамада қалыптасқан, «Брежнев өте сау, бірақ ол қалай жұмыс істеуді білмейтін және ұнатпайтын жалқау басшының түрінде болды және кез-келген мүмкіндікте партия мен мемлекет басшысының өзіне жүктелген ауыр міндеттерінен жалтаруға тырысты» деген тұрақты пікірді жоққа шығарады. Брежневтің билігінің соңғы жеті жылы оның денсаулығының күрт нашарлауымен және сәйкесінше жұмыс қабілеттілігінің үзік-үзік әлсіреуімен және өсуімен сипатталады, бұл билікке қатты әсер етті. Брежневтің күш-жігеріне, сондай-ақ кеңестік бюрократияның тұтастай алғанда «сырғытпалардың» орнын толтырғанын және тіпті бастықтың уақытша істен шығуын өтегеніне қарамастан, 1970-ші жылдардың екінші жартысынан бастап КСРО-дағы биліктің нақты механизмі барған сайын сәтсіздікке ұшырады. Басшының жұмыс қабілеттілігінің төмендеуінің тағы бір салдары оларға биліктің едәуір бөлігін Ю.В. Андропов пен К.У. Черненко бастаған серіктестер тобына беру болды. Іс жүзінде өмір бойы мемлекет басшысы және қоғамдық-саяси жүйенің басшысы қызметін атқара отырып, алдыңғы адамның қайтыс болуынан басқа биліктің заңды өзгеру тетіктері болмады және науқас әрі кәрі Брежнев есірткі құнымен болса да, «толық» жұмыс істеуге және соңына дейін «көшбасшы» болып қалуға мәжбүр болды.Түйін сөздер: Л.И. Брежнев, КСРО, көшбасшы, денсаулық, ауру, тиімділік, мемлекеттік механизм, саяси билік.