Жергілікті маңызы бар тарих және мәдениет ескерткіштерін қорғау жұмысы: Есік қорымының қазіргі таңдағы техникалық жай-күйі (Journal of history-rus, 2020)
Аталмыш мақалада Есік қорымының көне заман ескерткіші ретінде қорғау, сақтау жәнепайдалану мәселелеріне баса назар аударылады. Сондай-ақ Есік қорымының қазіргі таңдағытехникалық жай-күйіне қатысты заңнамалық құжаттарды қайта қарастыру мен толықтыруларбойынша ұсыныстар келтіріледі. Жалпы, мәдени мұраны сақтауға арналған ауқымды шаралардытек қана қорық-музейлердің қызметкерлерімен шектелмей, бүкіл халық болып қорғауға тұрарлықдүниелер ретінде танытады. Материалдық мәдениет ескерткіштері – халық меншігі, олардыңқамқоршысы да халық. Сондықтан халық мұрасын сақтап, қайта қалпына келтіріп, бүгінгібуынның ойын қозғап, сезімін тебіренту. Ал бұл археология ғылыми идеясының басты бағытыретінде кезек күттірмейтін, күнделікті және үнемі тоқтаусыз күресе беретін абыройлы іс болыптабылады. Сол себепті де мақалада жыл сайын анықталған (бұрын- соңды белгісіз болып келген)ескерткіштерге археологиялық зерттеулер жүргізу және құжаттық тіркеу жұмыстарын қолға алужолдары қарастырылады. Сондай-ақ бұл мақаланы өмірлік ұстазымыз Бекен атаға (БекмұханбетНұрмұханбетовке) арнаймыз.Б. Нұрмұханбетов ғұмырының басым бөлігін тарихи-мәдени ескерткіштердің зерттелуі ментанылуына, сақталуына арнаған археолог-ғалым. Өмірінің соңында өз шәкірттеріне де осы ізгіісті қолға алуды өтініш етіп қалдырған болатын. Аталмыш мақала сол абыз археологтың өсиетінорындау мақсатында жазылды.