Арыстан бет-әлпеті бейнеленген білезіктер арқылы далалы Қазақстандағы Жошы Ұлысы тұрғындарының мәдени байланыстарының көрінісі (Journal of history-rus, 2020)
Мақалада автор Солтүстік Қазақстандағы Алтын Орда дәуіріне жататын күміс білезіктердегібейнеленген арыстан бет-әлпетіне семантикалық және толық сипаттама беруге талаптанған.Мақаланың негізгі мақсаты арыстан бет-әлпетінің бейнеленуі және ортағасырлық Қазақстанныңдекоративті өнерінде пайда болуын анықтау. Зерттелетін әшекей бұйым ретінде СолтүстікҚазақстан жерінде орналасқан ортағасырлық Бозоқ қалашығының қазба жұмыстары кезіндетабылған арыстан бет-әлпеті бейнеленген білезіктер таңдалған. Арыстан бет-әлпеті салынғанкүміс қос білезіктер әйелдің білегінде табылған, жерлеу XIII – XIV ғғ. басымен мерзімделеді.Арыстан бет-әлпеті бейнеленген күміс білезіктерге өте зор қызығушылықты дәстүрлердіңсабақтастығы, алтынордалық «имперлық» стилді қалыптастыратын үдерістер мен ерте мерзімдеу,генезис пен бейнелеу стилистика мәселелері туғызады. Арыстан бет-әлпетті мотив бір кездерібелгілі болған сақтардың «аң стилінің» елесі екені де әбден мүмкін, алайда ортағасырлықмұсылман өнерінде кеңінен өз жалғастыруын тапқан.Арыстан бет-әлпеті бейнеленген күміс білезіктер Жошы Ұлысы кезіндегі әйелдер костюмініңмаңызды әшекей бұйымы болған және әлеуметтік дәрежесі жоғары әйелдерде кеңіненқолданылған.