Солтүстік-Шығыс Арал маңының геологиясы мен геоморфологиялық ерекшелігі және аймақтан табылған тас құралдар (Journal of history-rus, 2020)
Бұл мақалада авторлар 2019 ж. жазғы маусымында Қызылорда облысының Арал ауданындатерриториясында жүргізілген археологиялық барлау жұмыстары негізгі қорытындыларыберіледі. Барлау жұмыстары барысында тас дәуіріне жатқызылатын тұрақ орындары анықталды.Сонымен қатар табылған тас дәуірінің тұрақтарының беткі қабаттарынан тас құралдаржиналып алынды. Мақалада негізгі қарастыралатын негізгі мәселе Солтүстік-Шығыс Аралмаңының геологиясы мен геоморфологиясы және аймақтың археологиялық зерттеулі тарихықарастырылған. Ең алдымен Арал маңы палеолит тұрақтарының тас дәуіріндегі өзекті мәселелерін(тас дәуірі мәдениеттерінің дамуы еңбек құралдарының эволоциясы т.б.) шешуде палеолиттікескерткіштердің алар орны ерекше. Сонымен қатар кейінгі тас ғасырының ашылуы мен зерттелуіжәне берген мерзімдеулері мен кезеңдеулері ғылыми тұрғыдан талданады. 2019 жылы ашылғантұрақтардың ішіндегі Арал ауданына қарасты Шөміш ауылының маңынан ашылған Сарышоқытұрағынан алынған тас құралдардың сипаттамасы және мерзімі беріледі. Ескерткіштердіңорналасу топографиясын ескере отырып, ежелгі тұрақтар уақытша көне құрғап қалған сукөлдердің жиегінде орналасқандығын байқаймыз.