Динамика численности населения Казахстана в целом и городского в частности (Journal of history-rus, 2020)
Мақалада елдегі демография салыстырмалы түрде тұрақтанған 2000 жылдардағы Қазақстанпопуляциясының өзгеру динамикасы туралы айтылады. Зерттеу кезеңінде ХХ ғасырдың90-жылдарындағы демографиялық шығындардан толықтай қалпына келтірілген ел халқыныңжалпы өсімі байқалған. Аймақтардың санына келетін болсақ, олардың көпшілігі өсіп кележатқан топқа жататындығы анықталды. Бұл оңтүстік және батыс аймақтар. Қарағанды,Шығыс Қазақстан, Ақмола және Павлодар облыстарында 2018 жылға халықтың аз өсуітөмендеуімен ауыстырылды. Солтүстік Қазақстан облысында халық санының төмендеуінің терісүрдісі байқалады. Урбанизация процестері және қала халқының өзгеру динамикасы туралыстатистикалық мәліметтер негізінде зерттеуге ерекше көңіл бөлінеді. Айта кету керек, бұл елурбанизацияның орташа деңгейі бар елдердің бірі. Қазақстан Республикасының ең кішкентайжәне урбанизацияланған аудандары ерекшеленеді.Бүгінгі таңда үш қаланың – Алматы, Астана қалаларының және Шымкенттің жақындареспубликалық мәртебесін алған халықтың саны Қазақстанның барлық қалалық тұрғындарыныңүштен бір бөлігін құрайды. Тек 2010-2017 жж. Астана тұрғындарының саны 1,6 есеге, Шымкентте– 1,5 есе және Алматыда – 1,3 есе өсті. Сонымен қатар, Шымкент қаласының халқы 2018 жылғы1 маусымдағы жағдай бойынша 1 миллион 292 адамды құрады. Бүгінгі таңда Қазақстанныңүш мегаполисінің халқы 3 834 861 адамға жетеді, немесе елдегі жалпы қала халқының 36,8%құрайды.