Қазақстан-еуропалық мәдени байланыстар (Journal of history-rus, 2020)
Бұл мақалада Қазақстан мен Еуропалық мемлекеттер, соның ішінде Германия, Ұлыбритания,Франция арасындағы гуманитарлық байланыстар талдауға алынады. Тәуелсіздік алғаннан кейінбіздің Республикамыз әртүрлі аумақ халықтарының мәдени кеңістікке интеграциялануынаықпал ететін халықаралық қоғамдастықтың көптеген елдерімен өзінің дербес саясатын жүргізіпкеледі. Мақаланың өзектілігі осы саладағы ынтымақтастыққа, мәдени мұраны сақтауға жәнемәдениетаралық коммуникацияның қажетті деңгейін қолдауға бағытталған ҚР мен ЕО арасындағымәдени процестерді зерттеу қажеттілігінен туындап отыр. Мәдениет диалогы үнемі жетілдіріліп,жаңа формалар мен мазмұнға ие болады. Мәдениет халықтардың жақындасуына жол беретінкөптеген өнер шаралары, соның ішінде концерттер, театрлық қойылымдар мен онкүндік декадаларарқылы біріктіруші рөл атқарады. Мәдени-гуманитарлық байланыстарды ілгерілету үшін берікнегіз қалыптастыратын ҚР мен ЕО азаматтары арасында «жанды көпір» белсенді жұмыс істейді.Көптеген елдерде өтетін Қазақстанның Мәдениет күндері, кино декадасы, түрлі фестивальдарда осының айғағы. Мұрағат және деректік дәлелдерді негізге ала отырып, салыстырмалы-саяситалдау және сипаттау әдістеріне сүйеніп Қазақстан мен Еуропалық Одақ арасындағы мәденисалалар бойынша ынтымақтастық процестер жүйеленді және Еуропа мен әлемде болып жатқанинтеграциялық және ғаламдық өзгерістер контексінде жаңа бағыттарға басымдылық жасалды.