Соғыс және депортация: қоныс аудару және кәріс жер аударушыларының тағдыры туралы (Journal of history-rus, 2020)
Партияның орталық және республикалық органдарының нормативтік құжаттарына,Қазақстан мұрағаттарынан алынған құжаттар топтамалары мен жасырын жарияланған мұрағатқұжаттарына сүйене отырып, мақалада халықтарды Қазақстанға депортациялау процестері кәрісэтникалық тобының мысалында талқыланылды. Атап айтсақ, Қазақстан Республикасы Орталықмемлекеттік мұрағатының (Алматы) (ҚР ОМА) және Қазақстан Республикасы Президентініңархивінің (Алматы) (ҚР ПА) құжаттары зерделенді.Бұл мақаланың мақсаты – кәрістердің жер аударуының мысал ретінде қолдана отырып,Қазақстанға жер аударылған халықтың жағдайын, экстрималды көшіру жағдайындағы ерлер менәйелдердің өмір сүру тәжірибесін зерттеу.Зерттеу барысында кәріс этникалық тобын мысал ретінде қолдана отырып, Қазақстанғажер аударылған халықтың материалдық-тұрмыстық, медициналық-санитарлық жағдайы менәлеуметтік қауіпсіздігінің ерекшеліктері қарастырылды. Депортацияға ұшырағандардыңәлеуметтік құрамы, білім алу және ұлттық тіл мен мәдениетті сақтау мәселелері қарастырылған.Жер аударылған халықтардың әлеуметтік-экономикалық жағдайы өте қиын болды, жаңаортаға бейімделу, ресурстардың апатты түрде жетіспеушілігі сияқты жағдайлардың барлығыкорей халқының рухын көтерді. Жер аударылған халықтардың ХХ ғасырдың бірінші жартысында шеккен қиындықтары мен зардаптары Қазақстанның және бұрынғы Кеңес Одағы елдерінің көптеген халықтарының жадында ұзақ сақталады.