Ислам елдерінің жастары жолындағы мәдени-экономикалық проблемалар (Journal of history-rus, 2020)
Үшінші әлем елдері, соның ішінде Ауғанстан елінің жастары мәдени шабуылға және мәденибұрыс идентификациялау процесіне ұшырап жатыр. Индустриалды озық елдерден әлсіз, үшіншіқатардағы дамушы елдерге таралатын тұтыну материалдары, атап айтқанда бұқаралық ақпаратқұралдары және шет елдік мәдениеттерге сәйкес хабарландырулар, ақпараттық материалдармен технологиялық құрылғылар сияқты арнайы бағдарламалар жоғарыда аталған мәдени бұрысидентификациялау процестің өршуіне және жастардың өзінің мәдениеті мен ұлттық болмысынаналшақтатуына ықпал тудырады. Жаһандану процесі, бұл – үлкен жоспар, яғни бүкіл әлемдіүлкен бір ауылға айналдырып және сол ауыл тағдырын саяси, экономикалық күшке ие алыпадамдар мен ұлттардың қолына беру ісі көзделген. Әлсіз елдердің жастары, бұл жоспардыңтүп мағынасын түсінбей, сол жоспардың ықпалына еріп кетуде. Ал медиалық материалдар солжаһандану процесін жүзеге асыруға көмектеседі және әлсіз елдердің жастарын соған тартады.Алдыңғы қатарлы елдердің медиа жарнамасы әлсіз елдер жастарының санасына сіңіп, олардыжарқын болашаққа сендіреді. Жыл сайын жастардың білім алуына артта қалған елдерден батыселдеріне миллиардтаған доллар қаражат пен активтер аударылады. Бұл жағдай озық елдердіңпайдасына шешілген, әлсіз елдердің жұмсалған қаражатымен оқытылған жастардың мәденидезидентификациялық процесіне алып келді.