Музеология ғылым ретінде: қазақстандық шынайылықтар (Journal of history-rus, 2020)
Музеология ғылымының негізгі аспектілері – түсініктеме аппараты, кадрларды даярлаужүйесі, бағытталған ғылыми институттар, кәсіби қауымдастықтар және мерзімдік басылымдар.Зерттеу жұмыстары тақырып барысында негізделген сұрақтардың мәселелерін, оларға талдаужәне сипаттама беруді қамтиды. Оның өзектілігі музей ісінің тарихы, теориясы мен практикасыбойынша қазақстандық музеологиялық зерттеулерді жүйелеу қажеттіліктерінен туындаған, еңалдымен, кезеңін. Музеологиялық дәстүрлердің қалыптаспау нәтижесінде, оның ішінде музейинституттарының географиялық кеңістікте алшақтықта болуы, музеологиялық зерттеулер менмузей тәжірибелердің жік-жікке бөлінуі байқалады. Зерттеу нәтижесінде келесі қорытындығакелуге болады: музеология ғылым негізінде Қазақстанда бастау алу кезеңінде тұр, авторлардыңкөбі өз зерттеулерін профильдік ғылыми басылымдарда жариялайды немесе назарын музейтарихына бөледі, оның үстіне олардың теориялық сипаты да жоқ; зерттеу нәтижесіндеқалыптасқан ақпарат көздерін зерттеуге толық мүмкіндіктің жоқтығы. Мақалада тұңғыш ретқазақстандық музейлердің шынайы жағдайының көрінісі және олардың кәсіби кеңістіктегітеориялық талдау мәселесіне талдау жасалған. Сондай-ақ, мәселенің шешу жолдары ұсынылып,қазақстандық музеологияны жоғары ғылыми деңгейге шығару жолдары көрсетілген. Түйінсөздер: музеология, музей ісі, Қазақстан музейлері, кәсіби музей қауымдастықтары, музейбаспалары, музей қызметкерлерін кәсіби дайындау.