XIV ғ. аяғы – XV ғ. басында Әмір Темірдің Түркістандағы Қожа Ахмед Ясауи мешітіне берген в акуфтік жарлықтың деректанулық талдауы (Journal of history-rus, 2020)
Мақала XIV ғасырдың аяғы – XV ғасырдың басында Әмір Темірдің Түркістандағы Қожа АхмедЯсауи мешітіне берген вакуфтік жарлықтың деректанулық талдауына арналған. Бұл жарлықортағасырлық Қазақстанның оңтүстік қалаларының әлеуметтік-экономикалық тарихына қатыстыең алғашқы құжаттардың бірі. Ұзақ уақыт бойы Әмір Темірдің вакуфтік жарлығы жалған құжатболып саналды. Сонымен бірге, ортағасырлық деректерінің мәтіндерінде қолданылған формамен тұрақты айналымды талдау осы құжаттың жалған екендігіне күмән келтіруге мүмкіндікбереді. Вакуфтік жарлықтың мәтінінде қолданған шартты формуляры Алтын Орда кезінде жәнеАлтын Ордадан кейін құрылған мемлекеттерінің кеңселерінде кеңінен қолданылатын барлыққұрылымдық компоненттеріне сәйкес келетіндігі анықталды. Құжаттың шартты формулярыүш негізгі бөлімнен құрастырылған (кіріспе хаттама, негізгі бөлім, қорытынды хаттама) жәнеформулярдың 8 бөлігі қамтылған. Әмір Темір XIV ғасырдың аяғы – XV ғасырдың басындаҚожа Ахмет Ясауи мешітіне берген вакуфтік жарлықтың жариялануы тарих ғылымы үшінүлкен маңызға ие екенін ескеру қажет. Дереккөзді ғылыми зерттеулерде орта ғасырлардыңмаңызды автохтонды және шынайы құжаты ретінде пайдалануға болады. Дереккөзде оңтүстікҚазақстанның ортағасырлық қалаларының әлеуметтік-экономикалық, аграрлық және діниөмірлеріне қатысты маңызды мәліметтер сақталған.