Тувандық «Жангараның» шетелдік жарияланымдар тарихынан (Journal of history-rus, 2020)
Бұл шолу мақаласында автор Моңғолия мен Қытайдағы тувандық «Богда Шағар хан»ертегісінің жариялану тарихына назар аударады. Бұл ертегіні біз «Жангар» эпосының өзіндікТува эпикалық дәстүріне жатқызамыз. Тувандық ғалым Кулар Доржу Сенгілұлының жазбаларымен жарияланымдарының арқасында «Богда Шағар хан ертегісі тек біздің еліміздің ғана емес,сонымен қатар көршілес елдердің де жангарологтардың назарын аударды. Осылайша, 1973жылы Д.С. Куулар Қалмақ Тіл, әдебиет және тарих ғылыми-зерттеу институтының филологиясериясының он бірінші басылымында «Бір кездері Шағар ханның» орысша аудармасынжариялады. Арада бес жыл өткен соң, 1978 жылы Туван ертегісін Моңғолия ғылым академиясы аударып, жариялады. 2010 жылы ҚХР-дың Ішкі Моңғолия университеті Богда Шағар ханның ескіжазылған моңғол кестесі – Худам Бичиг шығарады. Мәтін ғылыми айналымға енгізілген сәттенбастап бұл елдерде «Богда-Шағар хан» және тувандық екі аңызға арналған «Конгар-Баадай» және«Конгар-Мадыр» туралы ғылыми еңбектер де кездеседі.