Пазырық мәдениет ескерткіштерінен алынған археологиялық сүректерінің дендрохронологиялық талдауы (Journal of history-rus, 2019)
Мақалада Пазырық мәдениетінің ескерткіштерінен алынған археологиялық сүректі дендрохронологиялық талдау бойынша материалдар келтірілген. Алынған ағаш-сақиналы хронологиялардың негізінде салыстырмалы дендрохронологиялық даталау орындалды. Сондайақ, Тұйықсу – TUY сынақ алаңдарында дайындалған тірі ағаштардан керндер, Үлкен Алматы көлі – BAO және Горельник – GOR зерттелді. Пайдаланылған сүректің тұқымдық құрамы зерттелді, салыстырмалы түрде ежелгі орман пайдалану және климаттық қайта құру үшін алынған хронологияларды пайдалану мүмкіндігі қорытындылары жасалды. Сақина хронологиясының деректері негізінде әр сақинаның абсолютті радиалды өсу графигі жасалды, олар жылдық сақиналарды дәл анықтауға қолданылады. Шренка шыршасының зерттелген тірі ағаштарының ең үлкен жасы – 229 жас, бұл Тұйықсу сынақ аймағына сілтеме жасайды. Барлық зерттелетін объектілер үшін жылдық сақиналардың максималды ені – 9,4 мм, бұл өсімдіктің белсенді өсуі мен дамуы кезеңіндегі ауа-райының жақсы екендігін көрсетеді. Үлкен Алматы көлінің 7 сынамалық учаскесінде Шренк шыршасы үшін жылдық сақинаның орташа ені 2,15 мм құрайды. «Остров Крым» ғылыми-реставрациялық зертханасының жазбалары өңделді, сақталды және зерттелді. Ара кесулерінде 124, 130 және 141 жастағы ағаш-сақиналық хронологиялар табылды, ағаштардың жасы 124-тен 141-ге дейін.