1962 жылғы репатриация туралы ресми және әдеби талдаулар (Journal of history-rus, 2019)
Синьцзяннан келген этникалық топтардың көшу себептерін түсіндіруде ресмианықтамаларда (Кеңес және Қытай) – шекараларды қорғау, халықтың орын ауыстыруынбақылау, оларды белгілі бір аумақтарда бекіту, экономикалық шығындар және екі жақты қарым-қатынастарды белгілі бір деңгейде қолдау туралы этатистік бағытты ұстанды. Қ. Жұмаділовқазақтардың көшіп-қонуын тек қазақтар үшін ғана емес, ең алдымен, Кеңестік Қазақстанныңэтникалық әлеуетін қолдау үшін қажетті этно-демографиялық ресурс ретінде мойындаудықарастырды. Кеңес дискурсы Қытай билігімен келіссөздердің дипломатиялық сипаттытехникалық сәттерді реттеуге қатысты болды, бірақ өз мәні бойынша азаматтық формада жүзегеасты. КСРО Ресей мен Кеңес Одағының бұрынғы азаматтарын қорғау миссиясының призмасыарқылы патронаж құқығын түсіндірді. Негізгі мотивация елдегі жобаларды іске асыру үшінкеңестік тәртіпке қолайлы адам ресурстарын тарту болды. Қытай дискурсы негізінен саяси жәнешын мәнінде құқықтық болды, өйткені өз халқын бақылауға және сыртқы күштердің өз ішкіістеріне араласуының алдын алуға құқығы болды.