Орыс зерттеушілерінің моңғолдардың діни саясатына баға беруіндегі ерекшеліктері (Journal of history-rus, 2019)
зерттеушілер мақалада тарихнаманы шартты түрде екіге бөліп қарастырды:шолу зерттеулер; деректерді зерттеуге арналған арнайы еңбектер. Сараптама жасау негізіндемоңғолдардың діни саясатына баға берудің ерекшеліктері белгіленді. Осы мәселеге революцияғадейінгі ғалымдардыңкөзқарастары талданды. Революцияға дейінгі концептуалды тәсілдергесипаттама жасалындыжәне моңғолдардың қазіргі кезеңдегі діни саясатына салыстырмалыталдау жасалынды. Революцияға дейінгі авторлардың ой-тұжырымдары осы бағыттағы кейінгіеңбектерге бағдар, негізболғандығы көрсетілді. Ғылыми көзқарастардың сабақтастығын жәнеосы мәселенің әлі де ашылу керек аспектілерін көрсетуге талпыныстар жасалды. Еңбектердіңаздығы мен спецификалығынақарамастан, революцияға дейінгі тарихшылар бірқатар мәселелердішеше алды: моңғол хандарының діни саясатына деген азды-көпті объективті көзқарас қалыптасты;Ғылыми айналымға әртүрлі, көптеген деректердің енуімен, мәселеге сыни көзқарас қалыптасты;монғолхандарының жаулап алған халықтармен қарым-қатынастары біржақты болмағандығы туралытүсінік орнады; тарихты зерттеудің жаңа тәсілдері пайда болды (позитивизм); моңғол билеушілерініңіс-әрекеттеріне, соның ішінде діни саясатқа да сабырлы көзқарас қалыптасты. Соныменқатар, осы ғалымдардың жинақталған тәжірибелерін жалпылай және зерделей келе, авторлар текмәселенің зерттелу деңгейін ғана емес, оның әлсіз зерттелген жақтарын да байқай алды.