Харковщинадағы жастардың жұмыс мамандығын даярлаудағы ұлттық оқу үдерісі (Journal of history-rus, 2019)
Зерттеу 1941-1943 жж. Харьков аймағындағы қолөнер және ауылшаруашылықмектептерінің қызметіне бағытталған. Мақсаты: Кәсіби мамандықтар бойынша жас мамандардыдаярлау үшін кәсіптік мектептерге нацистік білім беру үдерісін сипаттау. Зерттеудің ғылымижаңалығы мынада: алғаш рет 1941-1943 ж.ж. Харьков облысының неміс оккупациялаукезеңінің бірқатар жаңа мұрағаттық көздері мен құжаттары ғылыми айналымға енгізілді;Харьков аймағындағы еңбек ресурстарына қатысты нацистік басқыншылық биліктің тактикалыққадамдары анықталды, оның негізгі ерекшеліктері анықталды және талданды. Жұмыста: немісоккупациялау саясатының принциптерін зерттеуді жетілдіру; Харьков қаласының азаматтықхалқы туралы жергілікті кәсіптердің саясатының негізгі аспектілерін қарады; одан әрі дамытуосы тақырыпты әзірлеген отандық және шетелдік ғалымдардың пікірлерін талдауды алды.Әртүрлі неміс кәсіпорындарында, ұйымдарында, мекемелерінде, принциптерінде қызметкерлердіоқыту үшін мектептерде оқу үдерісінің мәнін неғұрлым кеңінен ашып көрсету үшін:тарихилық, шынайылық, көпфакторлық; әдістер: шегеру, индукция, проблемалық-хронологиялықжәне т.б. Зерттеу барысында 1941-1943 жж. Харьков аймағында жұмыс істейтін мамандықтардыдайындау үшін неміс билік органдары әзірлеген және енгізген оқу бағдарламаларын, оқу үрдісінреттеуді сипаттады. Зерттеу барысында қабылданған шараларға қарамастан, тұтастай алғанда,қаланың және облыстың кәсіптік және аграрлық мектептеріндегі оқу процесі тиімсіз дептұжырым жасауға болады. Бұл жұмыс білім беру саласындағы оккупацияланған аумақтардағынацистік саясатты, атап айтқанда, Харьков аймағындағы жастарды тәрбиелеудегі мектептердегіоқу процесінің ерекшеліктерін ұйымдастыру мен практикалық іске асыруды зерттеуде елеулі үлесқосты. Зерттеудің нәтижелері педагогикалық, ғылыми және педагогикалық қызметкерлермендәрістер, семинарлар, жоғары және орта білім беру мекемелеріндегі отандық және әлемдіктарих бойынша тәжірибелік сабақтарға және түрлі ғылыми конференцияларға дайындықтапайдаланылуы мүмкін.