Қазақстан тарихының деректану аспектілері (ХХ ғасырдың 50-60 жылдары) (Journal of history-rus, 2019)
Бұл мақалада мұрағаттық құжаттарды талдау барысында мыналар анықталады: ғылымиинфрақұрылым құру, бағыт, деректану зерттеулерінің мәселелері. Бірқатар ғалымдардыңклассикалық деректану ізденістерінің кәсібилігі өзектіленеді. Тарихи-танымдық үрдістің табиғатымен мақсаттарын және рухани мәдениеттің басқа түрлері арасында ғылыми-тарихи білім орнынзерттеу маңызды болып табылатынына байланысты. Бұл орайда ХХ ғасырдың 50-60 жылдарыҚазақстанның тарих ғылымының дамуы жүйелі өзгерістердің индикаторы ретінде анықталады.Осы кезеңде Қазақстан мен Орталық Азияның кейінгі орта ғасыр тарихының деректанубазасында сапалы өзгерістер қалыптасты және меншікті Тарихи-шығыстану мектебі анықталды.Осы кезеңнің деректанулық ізденістері жалпы мойындалды. Осы кезең ғалымдары шығысқолжазбалары басылымдары бойынша оң дәстүрлерді дамытуға үлестерін қосты. Деректанубазасы түбегейлі кеңейіп, кейінгі орта ғасырдағы қазақ мемлекеттілігінің тарихына көзқарастарқалыптасты және ұзақ жылдар бұрын тек тарихи ғана емес, сонымен қатар археологиялықзерттеулердің бағыттары мен басымдықтары айқындалды. Сондықтан зерттеудің таңдалғанқыры, ең алдымен, Қазақстанның тарихи ғылымында ХХ ғасырдың ортасынан бастап неғұрлымбедерлі көрінетін ғылыми деректану әзірлемелеріндегі елеулі өзгерістерге негізделген.