Көшпелі халықтардың этникалық территориясының қалыптасу ерекшеліктері, қазақтардың мысалында (тарихнамалық талдау) (Journal of history-rus, 2019)
Мақала «Қазақ халқының этникалық территориясының қалыптасу тарихы (XV ғасыр-XVIII ғасырдың басы)» атты диссертациялық жұмыстың кейбір теориялық-методологиялықмәселелерін зерттеудің нәтижесі болып табылады. Бұл қазақ халқының тарихының негізгі жәнеөзекті мәселелерінің бірі болып табылады. Сондықтан да, мақаланы жазудағы біздің бастыміндетіміз, көшпелі халықтарда этникалық территорияның қалыптасуының негізгі факторларынанықтау, себебі, көшпенділік қазақ халқының жер иеліктерінің қалыптасуының негізгіфеномені болып табылады. Осыған байланысты, автор «этникалық территория», «шаруашылық-мәдени тип», «ландшафт» сияқты ұғымдарды талдап, нәтижесінде ғалымдардың еңбектеріндемәселенің зерттелуі сарапталды. Зерттеу барысында географиялық орналасу, табиғи-климаттықерекшеліктер, ру-тайпалық құрылым, өндіріс тәсілі сияқты ұғымдардың көшпелілердіңэтникалық территориясының қалыптасуына тигізетін әсері анықталды. Нәтижесінде көшпеліқазақ халқының этникалық территориясының қалыптасуының заңдылықтары мен тәртіптерітуралы шешім шығарылды.