«Иманыңыз болсын жолдас»: мұрағат көздері Ы. Алтынсариннің белгісіз тұстары туралы (Journal of history-rus, 2019)
Зерттеу Ы. Алтынсариннің сирек кездесетін кітабы мысалында қазақ халқының руханибайлығы мен салт-дәстүрлері хақында мәлімет береді. Зерттеудің мақсаты мен негізгі бағыттарыЕлбасының «Ұлы даланың жеті қыры» атты мақаласы, «Рухани Жаңғыру» бағдарламасының жүзегеасыру болып табылады. Халық құндылықтарының сақталуына елеулі із қалдырған тұлғалардыңжұмысын зерттеу идеясына осы құжаттар серпін берді. Жұмыстың ғылыми және практикалықмаңыздылығы араб графикасында басылған артефактты зерттеу және оның объектісі ретіндеәлеуметтік байланыстары айқындайды. Кеңес дәуірі дінмен байланысты тарихи зерттеулердідамытуға тосқауыл болды. Зерттеу осы олқылық қатарын толықтырады. Исламның негіздерінеарналған оқулықтар мен аудармаларды іс жүзінде Ыбырай Алтынсарин оқулығымен салыстыруғамүмкіндік туды. Зерттеу жұмысының әдіснамасы тарих ғылымындағы салыстырмалы талдауларға,диалектикаға, жалпы және жеке әрбір дереккөздерді талдауға, тарихнамалық зерттеулердісараптауға негізделген. Сондай-ақ жинақтау және жүйелеу, визуализация, әлеуметтік бақылаужәне іріктеу сияқты этнология және антропология әдістері қолданылды. Зерттеуіміздіңнәтижесінде Ы. Алтынсариннің қазақ оқушыларының мәдени және этникалық ерекшеліктерінесәйкес келетін ислам негіздері бойынша алғашқы ресми оқулыққа қатысуы нақтыланды.