АҚШ-тағы электронды құжаттар мен электронды мұрағаттар (Journal of history-rus, 2019)
Мұрағат әлемінің заманауи жағдайы, мұрағат ісінің іске асырылуының заңды негіздемесі,мұрағат және мұрағаттық құжаттардың ғылыми теориялық ұсыныстары, мұрағат тәжірибесініңәдістемелік нормалары, құжаттар мұрасының сақталуы мен қолдануын, сонымен қатар жаңаүлгіде сақталуы мен қолдануын ұйымдастыру осы аталған сұрақтардың барлығы ғылымитәжірибелік маңыздылығы жағынан өзектілігі мәселесі көтерілді.Мұрағаттар – қызметінің ерекшелігіне байланысты үнемі өзгеріп тұратын динамикалыққұрылым. Сонымен бірге, өзгерістер тек құжаттардың сақтау функцияларында, құрылымдарындажәне режимдерінде ғана емес, негізінен дәстүрлі және дәстүрлі емес үлгідегі құжаттардыңқұрамының өзгеруін де атап кеткен жөн.Мақалада АҚШ-тағы мұрағат қызметінің электронды құжаттар мен электронды мұрағаттарменжұмыс ұстанымдары жайлы мәселелер қозғалады.Мақаланы жазу барысында басты назар мұрағатта жұмыс жасаудың соңғы әдістемелері ментехникалық құрылғыларды қолданудың тәжірибесіне аударылып жазылды. Жоғарыда көтерілгенмәселенің мәнмәтінінде электронды құжаттарды ұйымдастыру, НАРА-ның электронды үкіметпен мұрағаттың қалыптасуына қосқан үлесі жайлы да сөз етіледі. Қазақстандағы мұрағаттанумен құжаттану саласындағы жаңа стандарттар мен модельдерді қалыптастыру жолындағымұрағаттау саласына енгізіліп жатқан электронды құжаттармен жұмыс жасау барысындағы жаңатехнологиялар мен стандарттарды қолдауы туралы мәселе көтерілген болатын.