Қазақ және хазар тілдерінің антропологиялық қыры мен мәдени ұқсастығы (Journal of history-rus, 2019)
Ауғанстандағы Хазар ұлтының тарихы сенімді тарихи дерексіз және археологиялық дәлелдерсіз фрагменттелген. Зерттелген материалдардың шектеулі болуына байланысты Хазар ұлтының тарихы туралы әдебиеттер әлі де жарық көріп жатыр. Тарихшылар мен авторлар арасындағы консенсус пен жалпы үрдістер тым аз. Хазар халқының бүгінгі күндегі өзінің қазіргі тарихи жағдайына және өзіндік ерекшелігіне қалай жеткенін түсіну өте қиын және тіпті мүмкін емес пе? Бұл сұраққа ғылыми, логикалық және қанағаттанарлық жауап ретінде – Хазар ұлтының Орталық Азиядағы түркі халықтарымен тарихи және мәдени ұқсастықтарын, сондай-ақ генетикалық зерттеулерді, әсіресе қазақ халқын зерттеу деген түсінікті ұсына аламыз. Қазіргі кезде Ауғанстандағы хазар халқының тарихы мен мәдениетіне назар аударуды жалғастырған зерттеулер Хазар қауымдастығын және олардың қоғамдық өмірін тікелей тарихи дәйектілікпен бақылауға негізделген. Ауғанстандағы хазар халқының қазақ халқымен мәдени, лингвистикалық және антропологиялық түрін салыстыру, Хазардың жеке басын өлшеудегі анықталмаған жаңа терезені ашатын тиімді қадам болып табылады.