Заманауи Қазақстанда ғылымның қалыптасуы мен дамуындағы тұлғалық білімнің тұжырымдамасы (Journal of history-rus, 2018)
Ғылымды қажет ететін экономиканы қалыптастыру жағдайында «Қазақстан-2050»стратегиясына сәйкес тәуелсіз Қазақстан ғылымының қалыптасуына және дамуына көп көңілбөлінеді. Майкл Поланидің тұлғалық білімі туралы тұжырымдамасы республиканың ғылымиортасында болып жатқан тенденциялар мен үрдістерді неғұрлым кешенді және егжей-тегжейліталдауға мүмкіндік береді.Бұл ағылшын химигі, физигі және философы, постпозитивизм өкіліПоланийдің теориясы ғылыми зерделеулер мен зерттеулер барысында айналамыздағы қоршағанортаның елеулі ықпал етуін болжайды, соның арқасында ұлы жаңалықтар жүріп жатқандығыжәне сонымен бірге, жалпы танымдық процесс толығымен салынып жатуымен айқындалады.Бірінші кезеңде зерттеуші белгілі бір нысандар мен құбылыстарға назар аударып, қоршағанақиқаттыққа ене бастайды.Бірақ барған сайын көбірек тартыла бере әр түрлі өзгерістер болуымүмкін, соның салдарынан қоршаған ортаның жаңа нысандары мен зерттеу пәндері пайдабола бастайды. Ал керісінше, ғалым бұрын зерттелетін нысандарға назар аударған болса, олзерттеу аясынан шығып, екінші кезектегі күйді алуы мүмкін. Осыған байланысты тұлғалық білімтұжырымдамасы Қазақстан Республикасында ғылымды қалыптастыру мен дамыту мәселесіндеқолданбалы сипатқа ие. Мақалада М. Поланий тұжырымдамасына негізделген көптеген мысалдаркелтірілген, сондай-ақ, магистрлік диссертацияның тақырыбын таңдауда және оны жазудыңөзіндік мысалы келтірілген.