Бауыржан Момышұлының әскери-қолбасшылық өнері (Journal of history-rus, 2019)
Бұл ма қа ла да Ұлы Отан со ғы сы ның аты аңыз ға ай нал ған ха лық ба ты ры Бауыр жан Мо мы шұлы ның әс ке риқол бас шы лық өне рі қарас ты ры ла ды. Ол со ғыс жыл да ры май дан да ғы шай қас тар ға ба сы нан аяғы на дейін қа ты сып, ба таль он нан ди ви зияға дейін гі әс ке ри құ ра малар ды да рын ды әрі ше бер лік пен бас қар ды. Ша ғын то бы мен жау дың өзі нен бір не ше есе көп кү ші не қар сы кейін нен «Мо мы шұлы се ріп пе сі» деп атал ған ұрыс так ти ка сын іс жү зін де та ма ша жү зе ге асыр ды. Соғыс тан кейін үш жыл К.Е. Во ро ши лов атын да ғы Жо ға ры әс ке ри акаде мияның тың дау шы сы бол ды, со дан соң бес жыл бойы Ке ңес Армиясы ның Тыл жә не жаб дық тау ака де миясын да әс ке ри ор ди нар лық про фес сор қыз ме тін де дә ріс оқи ды. Осы кез де так ти ка бой ын ша 6 жә не ст ра те гия бой ын ша 9 ең бек жа за ды. Оның «Қан мен жа зыл ған кі тап (Со ғыс пси хо ло гиясы)» жә не «Мәс кеу үшін шай қас» ең бек те рі әс ке ри қыз мет кер лер үшін өте ма ңыз ды оқу құ рал да ры бо лып та была ды. Бұл кі тап тар дың әр бір та рауы – әс ке ри ғы лым, әс ке ри өнер. Он да так ти ка да бар, он да со ғыс жүр гі зу тә жі ри бе сі де жи нақ тал ған.