Қазақ хандығының заң-жарғылары және оның отбасы-неке қатынасындағы рөлі (Journal of history-rus, 2019)
Ма қа ла да Қа зақ хан ды ғы ның заңжар ғы ла ры жә не оның от басыне ке қа ты на сын да ғы ма ңы зы мен рө лі жай лы айтыла ды. Қа зақ хан ды ғы ның заңжар ғы ла ры сол кез де гі қо ғам дық жағ дай лар ға байла ныс ты ке мел де ніп, өз ге ріп отыр ды. Заңжар ғы ла ры сол за ман да ғы қо ғам да орын ал ған көп те ген мә се ле лер ді ше шіп отыр ған. Қа зақ халқы ның ты ныш, бей біт өмір сү руін де заң ның ат қар ған рө лі ай рық ша бол ды. Сон дайақ, ко ғам да орын ал ған көп те ген ке лең сіз жағ дай лар би жә не хан дар ке ңе сі ар қы лы әділ әрі ұтым ды түр де ше шіп отыр ды, сол се беп ті Қа зақ хан ды ғы ның заңжар ғы ла ры өз за ма нын да ха лық ара сын да ай рық ша бе дел ге ие бол ды. Қа зақ хан ды ғы ның заңжар ғыла ры заң ал дын да бар лық адам ның бір дей еке нін ал ға тарт ты жә не оны заң ның әділ ше шім де рі ар қы лы ха лық ал дын да дә лел деп отырды. Со ны мен, біз ма қа ла дан қа зақ қо ға мын да Қа зақ хан ды ғы ның заң жар ғы ла ры ер те ден қа лып тас қа нын бі ле ала мыз