І. Есенберлиннің «Алмас қылышы» романы және қазақ хандығының тарихы (Journal of history-rus, 2019)
Ав тор бұл ма қа ла сын да қа зақ тың бел гі лі клас сик жа зу шы сы І. Есен бер лин нің «Ал мас қы лыш» ро ма нын да қа рас ты рыл ған та ри хи мәсе ле лер ді жә не ро ман ның де рек тік не гіз де рін тал қы лай ды. Та ри хи та қы рып қа ар нал ған көр кем туын ды ның не се беп ті әлі күн ге дейін көп ші лік тің на за рын да жүр ге ні не жауап тар із дей ді. Ав тор ма қа ла да әде би шы ғар ма ның мы на дай тұс та ры на ерек ше кө ңіл ауда ра ды. Бірін ші, ав тор шы ғар ма сы ның уақы ты мен ке ңіс ті гі – Қа зақ хан ды ғының құ ры луы мен кү шеюіне сәй кес ке ле ді. Екін ші, ав тор өзі не қа жетті ор та ға сыр лық та ри хи де рек мә лі мет те рін дәл тауып, олар ды дұ рыс сөй ле те ді. Үшін ші, ав тор со ны мен бір ге, сол тұс та ғы Қа зақ хан дығы ның та ри хы на қа тыс ты тұ жы рым дар ды не гіз етіп ала ды. Жа зу шының осын дай ең бек қор лы ғы мен та би ғи да ры ны атал ған шы ғар ма ны қа зақ хал қы ның өш пес ру ха ни дү ниесі етіп отыр де ген қо ры тын ды ға ке ле ді.