Моңғол шапқыншылығынан кейінгі түркі тайпаларының этносаяси одағының қалыптасуы (Journal of history-rus, 2019)
Бұл мақалада моңғол шапқыншылығынан кейінгі түркі тайпаларының этникалық топ ретінде қалыптасуы жайында баяндалады. Мақалада алып түркі өркениетіне кірген әртүрлі ұлттар мен ұлыстардыңбірбірімен ассимиляциясы мен интеграциясы (ынтымақтастығы) жайында сөз қозғалады. Моңғолдардың көп бөлігі шапқыншылықтанкейін Орта Азия тайпаларымен араласып, өз тілдерін ұмытып, мұсылманданды.Мақалада сондайақ, жаңа жерлерді игеріп, жаулап алу процесі негізінде жаңа тайпалардың бірігуі және олардың жаңа жерлергеқоныстануы Ұлы Даланың саяси шекарасын кеңейтті. Жауланған жерлерге Шыңғысхан ұрпақтары ұлыстарға бөліп басқаруы түркі этногенезі үшін жаңа кезең, яғни қазіргі түркі халы