ХІХ ғасырдың екінші жартысында Қазан университеті жанындағы «Археология, тарих және этнография қоғамының» жобалары (Journal of history-rus, 2017)
Бұл мақалада Қазан университеті жанындағы «Археология, тарих және этнография қоғамының» қызметін талдау көрсетілген. Ғылыми қоғамның мүшелері әр түрлі нысандарын бастап, дәрістік-насихаттық қызмет арқылы, сондай-ақ, жергілікті жұртшылықты ғылыми пікірталастарға  тарта отырып және белгілі профессорлар жоспарланған жобалар мен ағартушылық тапсырмаларды Оңтүстік Оралдың көшпелі халықтарына таныстырды, студенттер дүниетанымын қалыптастыруға ықпал етті. Қазан университеті жанындағы “Археология, тарих және этнография қоғамы” ғылыми қызметін үйлестіретін, білікті маман ретінде зерттейтін көпұлтты Еділ бойы және Батыс өңірі Қазақ өлкесінің, сондай-ақ көп әскер корреспондент – халық тұрмысының білгірлерін, ғылыми орталығына айналды. Қазан университет жанындағы “Археология, тарих және этнография қоғамы” жергілікті өлкенің тарихы мен мәдениетін жан- жақты тануға, ғылыми-тарихи деректердің таралуына, аймақтық ғылыми зерттеуге халықтың басым бөлігін тартуға бағытталғаны туралы белгілі болды.