«Көшпелі мемлекеттілік» тұжырымдамасы саяси және әлеуметтік антропология зерттеулерінде (Journal of history-rus, 2017)
Мақалада "көшпелі мемлекеттілік" мәселесі бойынша саяси және әлеуметтік антропологияның концептуалдық тұжырымдары мен әдістемелік парадигмалар қарастырылған. Бірқатар әдіс - тәсілдер арқылы көшпелі империяның саяси жүйенің құрылуы мен қалыптасу ерекшеліктері айқындалады. Көшпелі қоғамдығы саяси - әлеуметтік ізденістердің негізі мен табиғаты қазіргі ғылымның теориялық - әдістемелік көзқарастардың деңгейін және логикалық инструменттердің әлсіздігі мен қарама - қайшы тұжырымдардың айтыстарын қарастырады. Ғылыми – зерттеу тәжиребесі анықтағандай бүл мәселеде жалғастық, ұқсастық және империялық конфедерациялардағы мемлекеттік дәстүрлердің ерекше белгілері ескеру қажеттілігі туындайды. Мақалада «көшпелі империяның» қалыптасу мәселелері көп жақты келістер арқылы сарапталады, оларды біртұтас империялық құрылымда біріккен биліктің әртүрлі типтері мен моделдері ретінде жүйелеу мен қайта құру мәселелері қарастырылады.