(untitled) (Journal of history-rus, 2020)
Мақалада автор Солтүстік Қазақстандағы Алтын Орда дәуіріне жататын күміс білезіктердегі бейнеленген арыстан бет-әлпетіне семантикалық және толық сипаттама беруге талаптанған. Мақаланың негізгі мақсаты арыстан бет-әлпетінің бейнеленуі және ортағасырлық Қазақстанның декоративті өнерінде пайда болуын анықтау. Зерттелетін әшекей бұйым ретінде Солтүстік Қазақстан жерінде орналасқан ортағасырлық Бозоқ қалашығының қазба жұмыстары кезінде табылған арыстан бет-әлпеті бейнеленген білезіктер таңдалған. Арыстан бет-әлпеті салынған күміс қос білезіктер әйелдің білегінде табылған, жерлеу XIII – XIV ғғ. басымен мерзімделеді. Арыстан бет-әлпеті бейнеленген күміс білезіктерге өте зор қызығушылықты дәстүрлердің сабақтастығы, алтынордалық «имперлық» стилді қалыптастыратын үдерістер мен ерте мерзімдеу, генезис пен бейнелеу стилистика мәселелері туғызады. Арыстан бет-әлпетті мотив бір кездері белгілі болған сақтардың «аң стилінің» елесі екені де әбден мүмкін, алайда ортағасырлық мұсылман өнерінде кеңінен өз жалғастыруын тапқан. Арыстан бет-әлпеті бейнеленген күміс білезіктер Жошы Ұлысы кезіндегі әйелдер костюмінің маңызды әшекей бұйымы болған және әлеуметтік дәрежесі жоғары әйелдерде кеңінен қолданылған.