(untitled) (Journal of history-rus, 2019)
Аңдатпа. Қазіргі уақытта өзбек бірегейлігінің қалыптасуы мен дамуы Өзбекстан этнологиясы мен антропологиясының негізгі мәселелерінің бірі болып табылады. Бүгінде Өзбекстанның тарихи, этнологиялық және антропологиялық ғылымы дамудың жаңа сатысында тұр. Тәуелсіздік алғаннан кейін тарих ғылымының дамуы біркелкі болған жоқ. Кеңес үкіметінің бақылауындағы ұзақ өмір сүру әр мемлекеттің ғылыми қызметіне де әсер етті. Негізінен ХХ ғасырдың ғылыми дәстүрлері мен әдістемесі Орталық Азияның тәуелсіз мемлекеттері құрылғаннан кейін әрдайым өмір сүре берді. Кеңес ғалымдарының алға қойған бағыты жергілікті зиялы қауымның дүниетанымына әсерін тигізді және жалғасуда. Батыс пен Ресейдің өзінде ХХ ғасырдың аяғынан бастап ескі парадигмаларды қайта қарастыру және оларды қайта қарастыру, конструктивизм, этносимболизм, модернизм және постмодернизм сияқты жаңа бағыттардың құрылуы Өзбекстанда кеңестік мемлекеттілік теорияларына сәйкес тарихи ғылымдарды зерттеуді жалғастыруда. Жергілікті зерттеушілер жаңа және жаңа теорияларды зерттеудің және зерделеудің орнына, ескілерін баяндауды және қайта жазуды жалғастыруда. Нәтижесінде шетелдік сарапшылар мен жергілікті зерттеулердің арасында үлкен алшақтық пайда болды. Бірнеше негізгі факторлар, мысалы: шет тілін білмеу, шетелдік көздерге қол жетімділіктің шектеулі болуы, бірлескен зерттеулердің аз мөлшері және басқалары ақырында бұл бағыттағы тоқырауға әкелді. Бұл мақаланың мақсаты – отарлау кезеңіне дейінгі өзбектердің жеке басы туралы ағылшын тіліндегі материалдарды зерттеу және талдау. Сондай-ақ, мақалада біз Орталық Азияда, атап айтқанда қазіргі Өзбекстан территориясында қандай сәйкестіктер бар екенін және өзбектер тарихының осы кезеңі шетелдік әдебиеттерде қаншалықты сақталғанын көрсетуге тырысамыз. Бұл кезеңді зерттеу өзекті болып табылады, өйткені өзбек сәйкестігі қалыптасқанға дейін бар сәйкестікті білместен және түсінбестен біз бұл процестің көрінісін толық көре алмаймыз. Нәтижесінде біз өзбек ұлттық сәйкестігін қандай сәйкестіктер біріктіргенін түсіне аламыз. Мақаланың соңында біз осы сұрақты зерделеуге себеп болған негізгі кедергілерді анықтап, орын алған олқылықтарды жою үшін өз ұсыныстарымызды беруге тырысамыз.