(untitled) (Journal of history-rus, 2019)
Орталық Азия аймағы өзінің геосаяси және экономикалық маңызы, табиғи және адами ресурстары есебінен тығыз халықаралық назарын аудартады және сансыз мәдени, өркениеттік, саяси және экономикалық жобалар үшін қақтығыстар алаңы ретінде әрекет етеді. Орталық Азия өзінің жиырма сегіз жыл тәуелсіз өмір сүруі шетелдік және аймақтық зерттеушілердің жағынан елеулі назар аударған. Мақала Орталық Азия тұжырымдамасының эволюциясы (географиялықтан саясиге) және аймақтың халықаралық саяси және экономикалық маңызы сипаттамаларына арналған. Батыстың, Ресейдің және Қытайдың арасындағы «Жаңа үлкен ойында» аймақтың ерекшелігі мен маңызы қарастырылады. Мақалада Қытай дипломатиясының аймақтағы мемлекеттерімен қарым- қатынасының тиімді жолдарын табуға және бастауға бағытталған қарқындылығы көрсетілген. Мақалада қазіргі уақытта аймақтағы елдерде қытайлық бастамалардың жақтастары мен скептиктері, сондай-ақ осы жобаны іске асыру кезінде болуы мүмкін теріс салдардан қорқатын адамдар бар екені көрсетілген.