(untitled) (Journal of history-rus, 2019)
Мақаланың авторлары Қазақстандағы чуваш диаспорасының мәселелерін қарастырады. Тарихи оқиғаларға байланысты чуваштар республиканың әр түрлі облыстарына тарады. Қазақстанға чуваштардың көшуінің бірнеше себептері болды – индустрияландыру, тың жерлерді игеру. Алайда, КСРО ыдырағаннан кейін және әлеуметтік-экономикалық және саяси өмір сүру жағдайларын өзгерту арқылы Қазақстан Республикасында тұратын чуваштардың саны жыл сайын азаюда. ХХ ғасырдың 90-жылдардың ортасынан бастап Қазақстан Республикасының аумағында (Алматы қаласында) чуваштардың шоғырланған аудандарында мәдени орталық ашылды. Павлодарда чуваш мәдени орталықтары құрылды. Өздерінің тарихи отанынан тыс өмір сүретін кез келген этнос сияқты өз тілін, салты мен дәстүрлерін сақтап қалуға тырысады. Бүгінгі таңда чуваш диаспорасы аздаған санына қарамастан, өзінің мәдениетін, тілін сақтап қалуға тырысуда және Чуваш Республикасымен тығыз қарым-қатынас жасайды. Мұндай байланыс тұрғылықты жерін өзгертуді жоспарламайтын чуваш диаспорасының қарт адамдарының арасында күштірек. Дегенмен, жас чуваштардың табысы төмен отбасыларында Ресейге оқуға кетуге, жұмысқа тұруға және сол жақта қалуға деген ниет байқалады.