(untitled) (Journal of history-rus, 2019)
Мақаланың зерттеу тақырыбы жиырмасыншы жылдары Қазақстандағы этникалық мәселені шешу тәжірибесін синтездеуге арналған. Мақалада Қазақстанның тарихы мен тарихнамасы мәселелері этносаралық процестердің Қазақстанда 20-шы жылдары ХХ ғасырдағы кеңес қоғамының тарихнамасы бойынша, соның ішінде халықаралық қатынастар тарихнамасы бойынша жарияланған әдебиетке ретроспективті баға бере отырып, партиялық және мемлекеттік құжаттардың ұлттық саясат тұжырымдамасына теріс әсері болғандығын атап өткен жөн, бұл сөзсіз, дұрыс емес тұжырымдамалар мен идеологиялық догмаларға алып келді. Сондықтан, жоғарыда айтылғандардың барлығы тарихи шындықты, пайымдаулардың үрдістерін, жасыру және бұрмалау тәжірибесін барабар бейнелеуге әкеп соқтырды. Мақалада қаралған негізгі мәселелер тарихнамалық тұрғыда кеңес өкіметінің қалыптасуы қазақ өңіріндегі және қазақ зиялыларының Түркістан өлкесіндегі ауылдарды қалыптастыру және Қазақ автономиялық КСР және Қазақ КСР тарихы пайымдалады.