(untitled) (Journal of history-rus, 2019)
Бұл мақалада мұрағат құжаттарының қол жетімділігі мәселесін шешудің кейбір аспектілері қарастырылады. Мұрағаттардағы құжат тарды ашық ұстау принципін жүзеге асыру қолжетімділікпен қамта масыз етіп отырған жүйенің саяси және идеологиялық стереотипте рінен тәуелсіз құрылуы үшін кең мүмкіндіктер аша түседі. АҚШта және бірқатар еуропалық елдерде мұрағат құжаттарын ашық ұстау механизмдері мен қол жетімділік саясаты анықталуда. Осыған бай ланысты конфиденциалды ақпараттар мен ақпараттықанықтамалық және зерттеу қызметтері деңгейін сәйкестендіру мәселелері қарас тырылады. Отандық мұрағат мекемелерінің дамуын шетелдік мұрағаттар мен мұрағаттану саласымен үнемі объективті тарихи салыстырулар жүргізе отырып, Қазақстан Республикасының мұрағат саласы үшін қажеттілерін ескеріп сәйкестендіріп отыру қажет.