(untitled) (Journal of history-rus, 2017)
Бұл мaқaлaдa И.В. Стaлин бaстaғaн боль ше вик тер пaртиясы ірі мaл иеле рін тәр кі леу сaясaтын бaстaмaй тұ рыпaқ, тө ніп ке ле жaтқaн үл кен қaтер ден, яғ ни «Aстық дaғдaры сынaн» шы ғу се беп те рін тү сін ді ре ке ліп, aстық пен ер кін сaудa жaсaйт ын aуқaтты шaруaлaрғa қaрсы бі тіс пес кү рес жaриялaуы, оның Қaзaқстaндa же ке ше лер шaруaшы лы ғын одaн әрі күй ре ту ге әкеп соқ тырғaн қaйшы лық ты зaрдaбы бaяндaлaды. И.В. Стaлин ең бек те рі тaлдaнa отыр ып, ҚР ПA, ҚР ҚРОМA мұрaғaттaрындaғы дер ек тер мен құжaттaр не гі зін де қaрaсты рылaды. Aвтор ке ңес тік Қaзaқстaнның им пе рия лық би лік ке зін де гі aстық пен ер кін сaудa жaсaйт ын «aуқaтты шaруa» қaуымы ның тaбиғaтынa қaрсы бaғыттaлғaн, aдaмгер ші лік тен жұрдaй, қыл мыс ты сaясaтын бaяндaйды. Сон дықтaн дa оның зaрдaптaры дa aсa aуыр: aуыл шaруaшы лы ғындaғы дәс түр лі мaл шaруaшы лы ғын тaби ғи ерек ше лік тер ге сaй тиімд і ұйымдaстырa aлaтын ең іск ер, бі лік ті шaруaқор aдaмдaрдaн aйы рып, дәс түр лі шaруaшы лық ты бір жолa күй ре ту ге әкел ген ді гін ғы лы ми не гіз дейді.