МИХАЛ БИРАННЫҢ «ҚАЙДУ ЖӘНЕ ОРТАЛЫҚ АЗИЯДА ТӘУЕЛСІЗ МОҢҒОЛ МЕМЛЕКЕТІНІҢ ӨРЛЕУІ» АТТЫ ЕҢБЕГІНЕ ШОЛУ (Journal of history, 2024)
Шыңғыс ханның шөбересі, Үгедейдің немересі Қайду (1236-1301) Ұлы Моңғол хандарының бірі болып есептеледі. Қай тілде болмасын, Қайду ханның қайраткерлігі мен оның құрған мемлекетінің тарихы бойынша арнайы зерттеулер, тіпті тақырыпқа қатысты дереккөздердің тапшылығы орын алған. Сонымен қатар, айналымдағы түсініктер біржақтылықпен ерекшеленіп, ұзақ уақыт бойы Қайду тарихта «бүлікші хан» ретінде бейнеленіп келген. Өз кезегінде, Михал Биранның «Qaidu and the Rise of the Independent Mongol State in Central Asia» (Қайду және Орталық Азияда тәуелсіз Моңғол мемлекетінің өрлеуі) атты еңбегі осы бағытта ғылыми білімді толықтырған маңызды зерттеу болып табылады. Бұл еңбек, сонымен қатар, XIII ғасырда Орталық Азияның саяси алаңында елеулі рөл атқарған Қайду ханның өмірбаянын қарастырған алғашқы ғылыми жұмыс деп саналады.Михал Биранның бұл ғылыми еңбегінің ағылшын тілінде жарық көргеніне үш онжылдықтан астам уақыт өтсе де, қазақстандық оқырман қауымның көпшілігі онымен әлі күнге дейін таныс емес.Жарияланым келесі жоба аясында дайындалған: BR18574101 «Араб, моңғол, парсы, қытай және түркі деректері бойынша Шағатай, Қайду және Моғолстан ұлыстарының этносаяси тарихы».