XVIII ғасырдағы сібір қырғыздарының орыс және моңғолдарға қарсы күресі (Journal of history, 2018)
Бұл зерттеуде Эренак Бектің өмірі мен мұрасы қарастырылады, ол шамамен XVII ғасырда Сібір қырғыздарының көшбасшысы болған. Эренак Бек қырғыздардың билеушісі Ишшэй Мергеннің үшінші ұлы, Енисей өзенінің бойындағы қырғыз мемлекетінің құрамына кіретін Алтысар тайпасының билеушісі - Номчу Бектің немересі. Ежелгі жазбаларға сүйенсек, ол текті қырғыз руынан шыққан. Әлбетте, бұл Эренак Бек 17 ғасырдың екінші кезеңінде сібір қырғыздарын біріктірді. Жоңғар ханы Сенге-Тайшаның және оның мұрагері Галдан Бошокту ханның саяси қолдауымен Эренак Бек қырғыздарды және олардың қыштымдарын (тәуелді тайпалар) бір билік астына жинады. Олар Сібірдегі орыстардың басқыншылығына қарсы бірнеше тиімді операцияларды бірге өткізді.