(untitled) (Journal of history, 2017)
Бұл мақалада ХVІІІ ғасырдың алғашқы ширегіндегі қазақ-жоңғар соғысының оқиғалары мен Ақтабан Шұбырынды жылдарындағы қайғылы оқиғалар легі айтылады. «Ақтабан Шұбырынды» қайғылы оқиғасының салдарлары мен себептерін ашы мақсатында Мұхамеджан Тынышпаев зерттеулерін қамтыған және қазақ халқының халық ауыз әдебиетінің мұрасы «Елім ай» әнінің шығу тағдырын талдаған. Автор «Елім-ай» әні туралы 1914 жылғы «Қазақ» газетінің 52 санына шыққан «Елім ай» әні туралы мақалаға назар аударған. Бір жылдан соң 1915 жылы Орынбор қаласында «Терме» жинағында тағы осы әннің мәтіні жарияланған. Автор әннің мәтіні мен әуен сарынының ерекшелігіне назар аударған.