(untitled) (Journal of history, 2017)
Ұлттық күрес кезеңін бағалайтын түрік тарихнамасы, зерттеулер мен басқа да жұмыстар, әдетте Мұстафа Кемал Ататүрктің Сөзі негізінде құралады. Осы кезеңге дейін берілген мәліметтер бойынша, 1913 жылғы әскери төңкерістен кейін Одақ және Даму Комитеті қоғамда қатаң саяси және әлеуметтік үстемдік орнатып, мемлекетті құлдыраудан сақтау мақсатында бірқатар шаралар жасай бастады. Одақ және Даму Комитетінің билігі мен басымдылығы осы фундаменталды ұйымға негізделеді. Сонымен қатар, Мұстафа Кемал Паша мен Одақ және Даму Комитеті арасындағы өзара қарым-қатынастың өзіндік ерекшелігі болып табылатын мәселені талдау да маңызды болып табылады. Жоғарыда аталған тең күштердегі оқиғалардан бастап, мұндағы негізгі фактор болғандықтан, Мұстафа Кемал-паша тұлғасының рөлі мен маңызын ұғынуымыз керек. Комитетке оң көзқарас білдіріп, осы ұйым арқылы «азаматтың» маңызын түсінгендер Мұстафа Кемал-пашаның маңына топтасты және мұны түңілгендіктен емес, патриотизм мен қоғамдық ойды білдіру қажеттілігінен бұл әрекетке барды.