Титулатура древних тюрков: «каган» (каган) и «жабгу» (ябгу) - Karataev, O. (Journal of history, 2020)
Түріктер үлкен империяны құрды. Аумағы – шығыстағы Алтай тауларынан батыста Қара теңізге дейін, солтүстігінде Енисейдің жоғарғы жағынан, оңтүстігінде Әмударияның жоғарғы жағына дейін. VI ғасырдың басында Қазақстан территориясы Түрік қағанатының қарамағына өтті. Түркі қағанаты – Қазақстандағы алғашқы мемлекет. Оның негізін қаған басқарған түркітілдес тайпалардың одағы құрды. Тайпалық дәстүрлерге негізделген мемлекет әскери-әкімшілік басқаруға негізделді. Ол сол кездегі Иран мен Византия сияқты ірі мемлекеттермен қатынастар жүйесінің бөлігі болған. Қытай қағанаттың салмағы болды. Көптеген мәдениеттердегі атау мемлекеттің халықаралық беделінің маңызды индикаторы рөлін атқарды. Түрік қағанатында жоғарғы билікке деген қасиетті құқығы ашина руының мүшелеріне ғана белгілі болды. Қоғамның саяси және мемлекеттік құрылымында бір немесе басқа орынға ие болу үшін көптеген атақтарға ие болу көптеген жағдайларға байланысты болды, олардың негізгілері тайпалық одақта белгілі бір руға, тайпадағы кланға және т.б. Әлеуметтік детерминанттар (атақтар, лауазымдар) ежелгі түркі антропонимиясының маңызды құрамдас бөліктері ретінде, аталған аттың иесінің әлеуметтік мәртебесі, шығу тегі және қоғамның белгілі бір қабатына жататындығы, оның қоғамның саяси құрылымындағы және әкімшілік құрылымдағы орны туралы мәліметтер болған. Түркі қоғамының саяси және әскери ұйымы көп жағдайда ғұндардың бұрынғы мемлекеттік құрылыстарының дәстүрлерін жалғастырды. Тілдік тұрғыдан алғанда, олардың байланысы көпшілігінен – негізінен соғды, қытай және тибет тілдерінен алынған. Түйін сөздер : түріктер, Ашина, сакралды, титулдар, қаған, ябғу.